Materialen

Herstellen van carbon vergt veel nauwkeurigheid. Iedere reparatie wordt als ware op dezelfde wijze hersteld. Daarom moet je altijd gebruik maken van een juiste volgorde, in elke stap zit een bepaalde methode. Wanneer de juiste materialen gebruikt worden in de juiste volgorde. Kan je spreken van een optimale reparatie om de scheur of breuk helemaal weg te werken. 

Welke materialen worden er allemaal gebruikt om een optimale reparatie te creĆ«ren: 

Carbon

Na veel onderzoek heb ik besloten om maar 1 carbon soort te gebruiken. Carbon is opgebouwd uit koolstofvezel. Deze koolstofvezel wordt aan elkaar gehecht doormiddel van epoxyhars. Het frame is opgebouwd uit: een aantal lagen koolstofvezel, de richting van de koolstofvezels, geometrie van het frame en 3k carbon. Waarom heb ik voor 3k carbon gebruikt?

In het afgelopen jaar heb ik alle soorten carbon gebruikt om een frame te herstellen. Uit eigen onderzoek is gebleken dat 3k carbon de beste optie is. 1k carbon is te soepel en is naast 3k carbon het makkelijkste te gebruiken. Maar omdat 3k carbon toch het sterkste uit de test komt heb ik gekozen om hier gebruik van te maken.

12k en UD carbon zijn hiernaast heel stug en daarom moeilijk te gebruiken. Zeker wanneer de reparatie vacuum getrokken wordt is dit een slechte keuze. Hiernaast is dit carbon minder sterk.


Epoxy

Epoxy is een dun, vloeibaar middel. Na het inbrengen van de epoxy op de carbonweefsels, moet de epoxy uitharden om een optimaal resultaat te krijgen. Hiernaast is het van groot belang dat men de juiste hoeveelheid epoxy mengt om een optimale carbon reparatie te krijgen. Dit moet daarom ook gedaan worden door carbon specialisten. 

Na het uitharden van de epoxy in combinatie met een (carbon)vezel, krijg je een perfecte combinatie carbon. Wanneer dit op de juiste manier gedaan wordt, is de composiet licht, sterk, weer - en waterbestendig. 

Bij de vliegtuigentechniek wordt gebruik gemaakt van verschillende componentenlijm. Na de training op het Vliegveld Woensdrecht hebben wij daarom ook besloten om voor deze epoxy te gaan.  

Bijgevoegde materialen

Naast de verschillende carbonvezels en de epoxy maken wij gebruik van andere materialen. Om de overbodige epoxy uit de reparatie te halen maken wij gebruik van een vacuĆ¼mpomp. Deze pomp is ideaal om een optimale reparatie te krijgen. 

Om de optimale reparatie tot een goed einde te laten verlopen. Maken wij gebruik van een oven. Deze oven is speciaal ontworpen voor fietsenframes. 

Hiernaast maken wij gebruik van andere materialen. Deze materialen worden gebruikt bij de vliegtuigtechniek, dit is ideaal om de reparatie te stimuleren.